Julebryg

Du lytter til en ægte ØL podcast!

Der er tre ting at sige om dagens episode

  1. Det er ikke en episode – vi hopper over i dag, men du får alligevel en lille aktuel historie til sidst
  2. Vi springer over i dag – fordi vi forbereder næste uges episode, Hvor vi får besøg af selveste Mikkeler! Det bliver super fedt og vi glæder os! Nu du alligevel ikke skal lytte til dagens episode – så hop over på frederiksberg bryghus facebook side og skriv et spørgsmål til Mikkeller
  3. Den tredje ting der er at fortælle om dagens episode, sker også i næste uge! På torsdag – den 2. November – lancerer vi vores yderst velsmagende julebryg. Så kom forbi Frederiksberg Rådhus, hvor du kan smage Frederiksberg Bryghus juleøl!

Facebook: https://www.facebook.com/frederiksbergbryghus/

Det var det. Og nu skal du ikke snydes for en kort historietime om julebryg

En julebryg skal ikke forveksles med en nisseøl, der modsat julebryggen, er en alkoholsvag og sød hvidtøl.

Den mørke farve stammer fra de store mængder af münchner-, chokolade- og karamelmalt, der bruges til brygningen.


Nisseøl smag svarer nærmest til det, som dansk øl generelt smagte af, før mange af de danske bryggerier udviklede sig fra at være hvidtølsbryggerier til at brygge øl i bayersk stil fra 1850’erne.

Smagen er sød, fordi gæringen stoppes meget tidligt, hvorved kun en lille del af sukkeret omdannes til alkohol, mens resten giver juleøl sin sødme. Den typiske alkoholprocent på 1,7  hvilket svarer til 0.4 genstand pr. flaske.
Nisseøl salget er domineret af mærket Kongens Bryghus’ “Hvidtøl”, der i sæsonen sælges som “KB Juleøl”. KB hvidtøl der i dag produceres af Carlsberg kan datere produktionen tilbage til år 1443.

Julebryggen

Den lidt stærkere variant julebryggen stammer fra dengang man i kalenderen skrev den 24. december år 1000 … plus / minus et par hundrede år

På primstave – en indgraveret kalender af træ – var julen markeret med et ølhorn som vendte op den 25. december og ned den 13. Januar.

Den gang fejrede man vintersolhverv, med masser af fest, mad og øl – Det siges at man ikke fejrede jul, men drak jul.

Traditionen holdt sig gennem middelalderen. I hverdagen drak man tynd øl, men til jul blev der brygget en stærk, fadlageret øl, så stemningen hurtigt kunne gå højt.

Juleøllen var specielt velegnet til at matche den fede mad, der blev serveret ved juletid. Den sødlig variant nisseøllen blev nydt til risengrøden.


Den første kommercielle julebryg der var produceret af bryggeriet Carlsminde ved Nyborg, kom i handlen 1. december 1953.

I 1960 kom den første egentlige danske julebryg på markedet i større omfang. Blålys hed den og blev brygget af Albani i Odense.

Kort efter, i ´68, sendte Randers bryggeriet Thor deres julebryg på markedet. Hvid X-mas som den blev kaldt var i begyndelsen hovedsageligt et lokalt fænomen i Randers og omegn. Frigivelsen af årets bryg blev gjort til en begivenhed under betegnelsen X-dag i løbet af 1970’erne, og julebryggen blev bragt ud med hestevogn, længe efter at man ellers var gået over til biler.

I 1980 satte Tuborg fokus på julebryggen ved at lancere udtrykket snebajer som en hilsen på etiketterne på Grøn Tuborg.

Året efter blev en snebajer til Tuborg Julebryg.

Tuborg julebryg blev fra 1990 og frem til 1998 frigivet under stort ståhej den anden onsdag i november klokken 23:59.

I ´99 blev J-dag dog flyttet til den første fredag i november. Det skete primært fordi der var for mange problemer med unge, som ikke mødte op til undervisning dagen efter.

Fra og med 2003 har en række ølbarer og mikrobryggerier afholdt en alternativ J-dag; Ølentusiasternes J-dag eller ØJ-dag.

er stiftet som et velsmagende alternativ til de gamle bryggeriers J-dag. Formålet er at skabe opmærksomhed omkring det lidt bedre juleøl

ØJ-dagen afholdes den første torsdag i november

Og kan du nu gætte, hvad du skal på torsdag?

Du skal smage på vores, Frederiksberg Bryghus fantastiske julebryg, der er (….forklar hvad der er i jeres julebryg…).

Det foregår på Belis bar under Frederiksberg Rådhus fra klokken XXX

Se mere på frederiksberg bryghus facebook side

Skål!

 

Hilsen,

Lasse & Claus, Frederiksberg Bryghus.

 

///

 

Podcasten er et branded samarbejde mellem Frederiksberg Bryghus – der elsker at brygge god øl og KhAg – der elsker at producere gode podcasts!

 

Gå amok i cyberspace (og besøg os)

www.jagtenpaadenperfektesmagsoplevelse.dk

www.Frederiksbergbryghus.dk (lasse@frederiksbergbryghus.dk)

www.KhAg.dk (anders@khag.dk)

Kilder: http://ølogfolk.dk , wikipedia + random research